Editorial Image

Nonnevotten

Een van de absolute specialiteiten van Echte Bakker Hagedoren is de “Nonnevot”. Net als bij de oliebollen wordt er elk jaar een Nonnevotten keuring georganiseerd voor de Limburgse bakkers. Echte Bakker Hagedoren won dit Limburgs kampioenschap nonnevotten bakken in 2003, 2007, 2008, en 2010. In 2009 werd de wedstrijd niet georganiseerd….Echte Bakker Hagedoren kan daarmee wel zeggen dat hij de absolute nummer 1 is op het gebied van de Nonnevotten._    Typisch Limburgs gebak  Een nonnevot is een typisch Limburgs gebak(je) in de vorm van een lus met een losse knoop. Het gebakje komt oorspronkelijk uit Sittard en wordt traditioneel met carnaval (Vastelaovend) of nieuwjaar gegeten. Tegenwoordig vinden nonnevotten het hele jaar aftrek bij de Limburgse bakker. Nonnevotten bestaan uit meel, gist, melk, zout, boter, basterdsuiker en (zonnebloem)olie of reuzel en worden gefrituurd.    Het gebak is al zeer oud, want in 1676 werd het al aangeboden aan de Franse bevelhebbers die de stad Sittard wilden innemen. Waar de naam ‘nonnevot’ precies vandaan komt is niet geheel duidelijk, want er zijn verschillende verklaringen voor deze merkwaardige naam in omloop. Eén van deze verklaringen is dat de zusters Franciscanessen, die tussen 1600 en 1700 een klooster hadden in Sittard, dit frituurgebak gaven aan mensen, die lompen en vodden brachten waarvan de opbrengst voor de armen bestemd was. Een andere verklaring luidt dat de naam afkomstig is van de strik die nonnen vroeger op hun achterwerk (oppe vot) droegen.    In Heerlen noemt men een nonnevot ook wel sjtrikke' of 'poeffele'.

HagedorenHagedorenDe Echte Bakker
© 2024 Hagedoren